2022-05-13 14:09:49• hírek • Bede Emőke

Bekábítószerezett sofőr bukott le a közúti ellenőrzésen Szatmárnémetiben

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Csütörtök este 22 óra környékén a közlekedési rendőrök a szatmárnémeti Lucian Blaga sugárúton félreállítottak egy személyautót, melyet egy 24 éves, helybéli férfi vezetett.

A sofőrt először egy alkoholszondás vizsgálatnak vetették alá, melynek eredménye negatív lett, majd következett a drogteszt is. Mivel a gyorsteszt pozitív eredményt hozott, ezért a fiatal férfit bekísérték a szatmári kórház sürgősségi osztályára, ahol vérmintát vettek tőle. Mint a laborvizsgálat feltárta, a szóban forgó személy szervezetében az elsősorban a kannabiszban megtalálható THC és a metamfetamin jelenléte is kimutatható.


A rendőrség pszichoaktív szer hatása alatti vezetés címszóval indított vizsgálatot az ügyben.


Mi is az a metamfetamin?


A metamfetamin pszichostimuláns pszichoaktív szer, a köznyelvben gyakran „speedként” emlegetik. A nemzetközi addiktológiával foglalkozó pszichiáterek szakvéleménye szerint a metamfetamin a leginkább ártalmas diszkódrogok egyike. Illegális pszichoaktív szerként, tabletták vagy por formájában terjesztik: a kristályos formáját pipából szívják, por formában pedig orrba szippantva vagy feloldva, intravénásan is használják.


A drog hosszú távú fogyasztása gyakran okoz észrevehető változásokat a droghasználó személyiségében. Az életvitel megváltozásának kísérőjelenségei mellett megnövekedhet a használó agresszivitásra való hajlama, ingerlékenyebbé válhat, érzelmileg elszegényedhet. A testi tünetek tekintetében a rendszeres használat esetén cukorbetegség, látásromlás, illetve vakság alakulhat ki, azonban a rendszeres fogyasztás a mentális állapotra is komoly hatással van.


A szert szedők körében jellemzően mániás depresszióra emlékeztető tünetek alakulnak ki.  A folyamatos droghasználat akár hetekig tartó inszomniát, elalvási képtelenséget okozhat, mely hozzájárulhat pszichotikus zavar (elmezavar) kialakulásához. A metamfetaminfüggő személyek közül átlagosan minden negyedik személy öngyilkosságot követ el. Bebizonyosodott ugyanakkor az is, hogy a metamfetamin hosszú távú alkalmazása agykárosodást okoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: